Založ si blog

Zdieľanie vedomostí nie je ich kopírovanie

Skúsme sa pozrieť bližšie na slovo „zdieľanie“. Používa sa najmä v spojení s pojmami informácie, vedomosti, znalosti a pod.  Jazykovedci polemizujú o tom, či je toto slovo spisovné, či má v našom slovníku svoje opodstatnenie, či nie je možné nahradiť ho iným slovom alebo viacerými slovami, ktoré sú považované za spisovné. Polemiku nechajme na odborníkov a pozrime sa lepšie na to ako sa toto slovo používa vo sfére vedomostného manažmentu, pre ktorý je „zdieľanie“ jedným z nosných pojmov.

Slovné spojenie „zdieľanie informácií“ vyjadruje situáciu, keď má k jednému zdroju informácií prístup niekoľko užívateľov a spoločné ho využívajú. Tento popis však nie je vyčerpávajúci pre celý proces „zdieľania“. Odohráva sa tam omnoho viac. Vo firemnej, podnikateľskej, aj organizačnej praxi je dôležitý pohyb informácií medzi ich zdrojmi a miestami ich využívania. Súčasťou zdieľania je aj komunikácia týchto informácií, ktoré existujú v určitých štruktúrach, ktoré sa v procesoch zdieľania a komunikácie transformujú. Predmetom zdieľania však môžu byť nielen informácie, ale aj vedomosti. Ak zdieľanie prebieha v rámci tímu, odohráva sa proces premeny individuálnych vedomostí na vedomosti spoločné. Zdieľanie býva málokedy samoúčelné, obyčajne sa uskutočňuje s určitým reálnym cieľom, ktorým môže byť vyriešenie spoločného problému alebo prijatie rozhodnutia. Prítomnosť viacerých členov tímu znamená, že tím má k dispozícií viac vedomostí, v porovnaní s jednotlivcom. To môže zabrániť nedostatku relevantných vedomostí, alebo aj jednostrannému pohľadu na riešený problém a pod. Heterogénny tím, zložený z členov rozličného vzdelania, profesií, skúseností, veku a pod., môže byť produktívnejší ako tím homogénny. V procese zdieľania sa konfrontujú vedomosti členov tímu nielen v čisto racionálnej podobe, ale prepojené, obohatené o hodnotenia, postoje, motiváciu, emocionalitu každého z členov tímu.

Podstatnou zložkou zdieľania vedomostí v tíme je synergický efekt, ktorý sa môže považovať za jeho pridanú hodnotu. Lepší, tvorivejší, invenčnejší, pracovitejší tím vie vyťažiť z rovnakého objemu vedomosti, ktoré sú predmetom zdieľania, hodnotnejšie prínosnejšie výsledky, ako iný tím, ktorý tieto kvality nemá. O synergickom efekte je možné hovoriť vtedy, ak celkový konečný výkon tímu je vyšší ako prostý súčet individuálnych výkonov členov tímu, ak by pracovali samostatne.

Synergický efekt v tíme, ktorý zdieľa vedomosti nenastáva automaticky. Ani prítomnosť kvalitných členov tímu nie je zárukou kvality výsledného výkonu tímu. Dôležité je nastavenie všetkých členov tímu k spolupráci, ich pripravenosť, vôľa, ochota motivácia zdieľať svoje individuálne vedomosti a skúsenosti.

Keď začnú členovia tímu spolupracovať, čiže odovzdávať a zdieľať vedomosti, predpokladajú určitú reciprocitu v tom, že ich vynaložená námaha bude odmenená. Ak tento predpoklad nie je, tak nie je ani ochota spolupracovať. Tu je dôležitá aj emocionalita, ak členovia tímu nie sú motivovaní, tak nespolupracujú, ak sú medzi nimi negatívne emocionálne postoje, antipatie, pôsobí to negatívne. Motiváciou je vyšší spoločný výkon, výhody zo spolupráce.

V podnikoch a organizáciách je dôležité, aby zdieľanie vedomostí prebiehalo nielen v rámci pracovných tímov, resp. vnútorných organizačných jednotiek, ale aj medzi nimi navzájom. Zdieľanie vedomosti v rámci celej organizácie znamená, že tu prebieha prepojenie vedomostných systémov, koordinácia vnútorných procesov a aktivít smerujúcich navonok organizácie. Tieto procesy sú zárukou toto, že vytvorené organizačné vedomosti sa nestrácajú,

ale využívajú ďalej v nových podmienkach, znižujú sa straty spôsobené nedostatočným prepojením ich zdrojov a miest využívania. Táto organizácia vystupuje voči zákazníkom, voči odberateľom, dodávateľom ako jeden integrovaný a zároveň flexibilný celok.

Takto zdieľané organizačné vedomostí sú základom a zdrojom intelektuálneho kapitálu organizácie, ktorý podstatne zvyšuje nielen jej celkovú hodnotu, ale aj jej produktivitu, výkonnosť a konkurencieschopnosť.

Ak sa teraz vrátim k jazykovednej polemike spomínanej v úvode tohto článku. zdá sa, že je k dispozícii dosť argumentov o tom, že slovné spojenie „ zdieľanie informácií, resp. vedomostí“, nie je možné, alebo len ťažko nahradiť inými slovami, ktoré sú považované za spisovné.

Vedomostný evanjelista

20.11.2010

Vedomosti vždy boli, a aj sú, základom akejkoľvek ľudskej činnosti. Je teda namieste hovoriť o vedomostnej spoločnosti, ekonomike, podniku? Áno, tieto slovné spojenia vyjadrujú to, že vedomosti hrajú v rozvoji spoločnosti, ekonomike, podniku čoraz dôležitejšiu úlohu. Mnohí manažéri a ekonómovia považujú za rozhodujúce, akým spôsobom firma pracuje [...]

Vieme čo nevieme, alebo nevieme čo vieme?

18.10.2010

Slávny Sokratov výrok „Viem, že nič neviem“ bol pre mňa ešte ako tínedžera vstupnou bránou do sveta filozofie a ľudskej múdrosti. Celý svoj život sa k týmto slovám vraciam, vždy mi majú čo povedať a stále nachádzam ich nové aspekty a dimenzie. V celkom novej polohe sa tento výrok nachádza v súčasnosti, v súvislosti s pojmom „vedomosť /vedomosti“, [...]

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 5886x
Priemerná čítanosť článkov: 1962x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy